sunnuntai 29. toukokuuta 2016

kesä!

Perjantaina tuli kesä. Eilen lauantaina ja tänään on ollut niin upea ilma, että ei meinaa uskoa todeksi. Harvoin näillä leveyksillä toukokuussa on näin lämmintä ja kesäistä. Lämpö poksautti puiden lehdet isoiksi ja aukoi tuomen nuput kukkimaan. En muista äkkiä, olisiko minun 11 vuoden aika tällä kasvuvyöhykkeellä tuomi kukkinut näin aikaisin. Kuten kuvassakin lehtien kiiltävistä läikistä näkyy, kirvoja oli tuomessa runsain mitoin.

Rannassa kukkii myös ihanainen kevätkaihonkukka. Rantapenkere on metsäistä, mutta nuotiopaikan vieressä on edellisten asukkaiden jäljiltä kasvamassa kotkansiipisaniaisia, kevätkaihonkukkaa, vuorenkilpeä ja jotakin tarhavadelmaa. Vähän siellä pitäisi siivolla, raivata voikukkia ja jotakin putkikasvia pois, siistiä kivirappuset ja semmoista. Kun sitä hommaa vain on niin paljon, pitkin poikin puutarhaa.

Marjapensaissa on ensimmäisen kerran ihan kunnolla kukkia. Toivottavasti saataisiin marjoja, pölyttäjiä on vaan lentelemässä kovin vähän. Mustikka kukkii ihan täysillä rannassa, on kukkinut jo viikon verran. Kevät (kesä) on ihan selvästi aikaisessa tänä vuonna.

Istutin vihdoin taimiston unelmahankintani eli valkokukkaisen siperiankärhön, sen takaa puuttuu vielä ritilikkö, jota pitkin ihanuuden olisi tarkoitus kiipeillä. Hain ja katkoin ritilikön puut jo valmiiksi, mutta niiden täytyy kuivua vielä rauhassa, lautatapuli oli päässyt kastumaan, kun pressu oli tuulessa pudonnut sen päältä.

Istutin kolme kuunliljaa ruukkuun, päätin kokeilla tänä kesänä ruukussa vähän erilaisia kukkasia. Kuunliljat toki istutan syksyllä maahan, niille kyllä löytyy tilaa. Kuvassa Komeakuunlilja Francee, kahdessa ruukussa on lisäksi Sinikuunliljaa valkoisilla kukilla. Huomenissa puutarhahommat jatkuvat, vapaapäivän ratoksi istutan ainakin auringonkukat, jahka penkkiä vähän puhdistan rikkiksistä ja kesäpyöräkin olisi tarkoitus polkaista portille kukka-amppeliksi.

Kevätkaihonkukka Omphalodes verna
Siperiankärhö Clematis alpina ssp. sibirica
Komeakuunlilja Hosta fortunei 'Francee'
Sinikuunlilja Hosta sieboldiana

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti