keskiviikko 25. toukokuuta 2016

maitokärryllä pihan ympäri

Välillä pihahommiin tulee taukoja, koska... no, elämä... Tänään oli sopivasti poutainen ilta ja sain pari tuntia aikaa tehdä mukavia, mutta myös hieman rästissä olevia puutarhurointihommia omassa rauhassa.
Maitokärryyn kaikki tarvittavat kamppeet ja istutuspuuhiin. Viime viikon kaupunkireissulta nimittäin tarttui mukaan yhtä ja toista ihanaa, myös kauan haaveiltua, taimitarhallahan oli ihan pakko piipahtaa. Ensimmäisenä kävin kaivamassa vadelmapuskien taakse metsänreunaan kaksi kielon alkua, sinne saisivat rauhassa levitä puiden katveeseen, ei ihan metsään, mutta ei nurmikollekaan. Toivottavasti leviävät.

Seuraavaksi kärryttelin kohti lipputangon kukkapenkkiä. Kurjenmiekkoja taimitarhalla katsellessani harhauduin saksankurjenmiekkojen kohdalle, vaikka rantaan niitä iiriksiä piti katsella. Lähtihän se yksi saksankurjenmiekkakin siis mukaan, kun oli niin hyötiän näköinen kasvi. Kukkapenkkiin aiemman iiriksen viereen se pääsi, toivottavasti tykkää, kun aurinkoinen paikka tuo on. Kukkapenkin asukkaat ovat kovin pitäneet viime päivien sateista, kasvu on ihan kuohahtanut taas.


Samalla kaivoin kukkapenkin eri laitaan ihanan pihaesikon, joka sekin on taimitarhalta peräisin. Kolmesta sininatasta kaivoin yhden, kitukasvuisimman viime kesänä pois ja siihen jäänyt tyhjä kolo sai nyt täytettä huimasta violetista. Alkaa kyllä olla selvästi tarve uudelle kukkapenkille, tuo alkaa olla jo aika täynnä. Ensi kevään homma on kuitenkin kaivaa kaikki tässä penkissä kasvavat kasvit ylös, vaihtaa mullat ja istuttaa kasvit takaisin ja samalla miettiä paikat uusiksi. Tai jos oikein innokkaaksi heittäydyn, saatanpa aikeen toteuttaa jo tänä kesänä, jos loppukesästä sopiva hetki osuu kohdalle.

Kierroksen lopuksi vedin maitokärryt rantarinteen alas ja sinne uutukaisen laiturin viereen kaivelin hennot, mutta leveät siperiankurjenmiekan taimet. Haaveilen sellaisesta tuuheasta, koreasta rantakasvillisuudesta, joka koostuu lähes pelkästään kauniista heinistä ja siperiankurjenmiekoista. Niiden lehdet ovat niin kauniit ja ne kukat, ai että!

Ohimennen nypin koivuja irti rinteestä, johon olisi tarkoitus jotakin kuivan, paahteisen paikan maanpeitekasvia laittaa, kunhan tuo laituriprojekti saadaan päätökseen ja kitkin kissankäpäläkasvuston ympäriltä heinät ja muut epätoivotut pois, jotta käpälät saavat rauhassa tassutella ja levitä.

Vielä jäi muutama hetki aikaa ennen iltatoimia, raahasin uutukaisen ruukun ansariin ja istutin tuoksuherneet obeliskin ympärille ruukkuun. Taimiruukuissa alkoi tila käydä ahtaaksi ja juuria tunki jo pohjareijistä ulos kunnolla. Nytpä pääsevät kiertyilemään obeliskia ylös ja juurillekin on tilaa.

Istutettuja tänään
Kielo Convallaria majalis
Saksankurjenmiekka Iris germanica
Pihaesikko Primula x pubescens
Siperiankurjenmiekka Iris sibirica
(Aho)kissankäpälä Antennaria dioica
Tuoksuherne Lathyrus odoratus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti